Žigmanov se u Novom Sadu sastao s hrvatski ministrom poljoprivrede Davorom Romićem

Žigmanov se u Novom Sadu sastao s hrvatski ministrom poljoprivrede Davorom Romićem

Kako su javili mediji u Hrvatskoj, ministri poljoprivrede Hrvatske i Srbije održali su bilateralni sastanak na novosadskom Poljoprivrednom sajmu u nedjelju, i istaknuli potrebu razmjene informacija i iskustava, te unapređenje gospodarske, poljoprivredne suradnje. Hrvatski ministar Davor Romić se na marginama posjeta sajmu sastao sa predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV)Tomislavom Žigmanovim.

Dvoje ministara su sudjelovali na 2. regionalnoj agrobiznis konferenciji „Preko polja do Europe“. Srbijanska ministrica je izrazila zadovoljstvo što je spomenutoj regionalnoj konferenciji prisustvovao i hrvatski ministar i naglasila da je dobro da suradnja dvije zemlje u području poljoprivrede bude sve čvršća i jača, jer, kako je rekla, to je u interesu i Srbije i Hrvatske, s obzirom da se poljoprivrede obje zemlje susreću sa istim problemima.

Ministar Romić je rekao da je ideja da se na Regionalnoj konferenciji razmjene iskustva kroz koja je Hrvatska prošla tijekom pregovaračkog procesa. „Naš put je bio dug, učili smo od starijih članica EU i spremni smo da sada ta iskustva podijelimo sa Srbijom, a koliko je za nas značajna suradnja sa Srbijom najrječitije govori podatak da su tvrtke iz Hrvatske u Srbiju uložile više od 700 milijuna  eura, a sigurno je da ima prostora da ta ulaganja budu i veća“, rekao je Romić.

Na marginama posjeta novosadskom sajmu on se službeno sastao s čelnikom DSHV-a i zastupnikom Skupštine Srbije Tomislavom Žigmanovim.

„Ministru Romiću sam ukratko predstavio osnovne značajke društvenog položaja hrvatske zajednice u Srbiji te iznio planove mojega djelovanja kao narodnog zastupnika. Iskazao sam i očekivanje da Vlada Republike Hrvatske nastavi s politikom podrške nastojanjima Hrvata u Srbiji da ostvare svoju ravnopravnost. Na koncu, bilo je riječi i o suradnji u području poljoprivrede, napose o mogućnostima prijenosa znanja i iskustava poljoprivrednika iz Hrvatske u kontekstu eurointegracijskih procesa na hrvatske poljoprivrednike u Vojvodini, kao i o ruralnom razvoju“, izjavio je za hrvatske medije poslije sastanka Žigmanov.

 

Press DSHV

 

Ostale vijesti